Duurzaam huis: Wat zijn de voordelen?

Je hoort en leest steeds meer over duurzaamheid. Het is dan ook van essentieel belang dat wij allen energiebesparende maatregelen nemen. Hypotheekverstrekkers spelen ook in op deze trend. Niet alleen kunt u meer geld lenen als u renoveert, maar er zijn ook banken die lagere hypotheekrente berekenen als u een energiezuinig huis hebt.

Duurzame renovatie: de hypotheek?

Sinds 2018 krijg je nog maar 100% van de waarde van het huis als je een hypotheek afsluit of veranderingen wilt aanbrengen. Dit geldt echter niet wanneer u renovaties uitvoert om het huis energie-efficiënter te maken. In dit geval bedraagt de maximale hypotheek 106% van de waarde van het huis na renovatie. Het bedrag van de verbouwing is niet automatisch het bedrag waarmee de bestaande hypotheek wordt verhoogd. Een taxateur zal dus moeten bepalen wat de waarde van het huis zal zijn na de duurzame maatregelen. Bovendien moet u er rekening mee houden dat een hogere hypotheek ook nieuwe administratieve kosten met zich meebrengt. Het maximumbedrag van de hypotheek die u kunt afsluiten hangt ook af van uw financiële draagkracht. U moet zich immers de nieuwe maandelijkse kosten kunnen veroorloven.

Andere voordelen van duurzame renovatie

Niet alleen kunt u mogelijk een hogere hypotheek krijgen als u een duurzame woning maakt. Sommige banken passen een lagere hypotheekrente toe als het huis energiezuinig is. Dit kan zelfs leiden tot een verlaging met 50% van de door de bank berekende hypotheekrente. Hoe energie-efficiënter uw huis is, hoe hoger de korting. Het is daarom een goed idee om bij uw huidige geldverstrekker na te gaan of de hypotheekrente wordt verlaagd wanneer het huis energiezuinig is. Als de bank geen korting biedt, kan het de moeite waard zijn om van bank te veranderen. Er zijn ook belastingvoordelen, want de rente is aftrekbaar wanneer u een deel van de hypotheek gebruikt om te verbouwen.

Subsidies

Is het niet mogelijk om uw hypotheek te verhogen om uw huis duurzamer te maken? Er zijn misschien subsidies die u kunt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld de btw op de aankoop van zonnepanelen terugkrijgen of u kunt een subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. Op sommige websites kunt u nagaan welke subsidies in uw geval beschikbaar zijn.

Plan du site